Potloodjes op een schilderij van Bruegel
Carll Cneut met een schilderij van Bruegel
Bruegel Vertekend- illustratoren

Bruegel vertekend

Carll Cneut in het Kasteel van Gaasbeek

23 juni 2019

Vijf topillustratoren; Carll Cneut, Sassafras De Bruyn, Lobke Rondelez, Fatinha Ramos en Delphine Frantzen trekken onze regio rond. Op allerlei Bruegelactiviteiten kom je ze tegen terwijl ze mens, landschap en omgeving observeren en interpreteren… net als Bruegel. Hun indrukken vinden een weerslag in illustraties op reproducties van werken van Bruegel. Auteur Mieke Evenepoel voegt het woord bij de daad.

Bruegel liet zich beïnvloeden door de toenmalige Pajotse landschappen, bewoners en cultuur. De illustratoren beïnvloeden de werken van Bruegel met hun waarnemingen van het huidige Pajottenland. Wie beïnvloedt wie?

Op 23 juni stelt Carll Cneut zijn schildersezel op te midden van de expo 'Feast of Fools. Bruegel herontdekt' in het Kasteel van Gaasbeek, van 15 tot 18u. Hier gaat hij, voor de ogen van de bezoekers, aan de slag. 

De tentoonstelling 'Bruegel vertekend' zal plaatsvinden van 19.10.2019 >> 17.11.2019 in de Paterskerk Halle en met een interactief parcours door de stad. 

Meer informatie op bruegelvertekend.be

Een initiatief van: 

Erfgoedcel Pajottenland Zennevallei

Partners: 
Vlaanderen: Verbeelding werkt

Wij polsten alvast even naar Carll Cneuts ambities:

Waarom doe je mee aan ‘Bruegel vertekend’?
Bruegel was en is onmiskenbaar een grote invloed binnen mijn werk. Zeker in mijn beginjaren. Bij het verschijnen van vertalingen in het buitenland spraken mensen mij in die landen vaak aan over het Bruegeliaanse / Vlaamse aan mijn werk. Zelf was ik me daar op dat moment niet zo van bewust, tot men mij er op wees. Het werk van Bruegel heeft mee mijn identiteit bepaald, zou je kunnen stellen.

Wat hoop je op 23 juni te realiseren?
Ik hoop de geest van Bruegel te pakken en te voelen. Het lijkt me bijzonder om op zo'n locatie te werken en me te laten inspireren door Bruegel en de omgeving.

Kende je het kasteel van Gaasbeek al? Kwam je hier al eens eerder?
Ik ben er ooit geweest, maar dat is erg lang geleden. Ik geloof zelfs dat het een stop tijdens een schoolreis was.

Hou je ervan te werken met publiek om je heen?
Een paar jaar geleden heb ik mijn atelier geïnstalleerd binnen een grote overzichtstentoonstelling van mijn werk. De bedoeling was om daar te werken zoals ik thuis werk.

Dat is toen niet zo goed gelukt. Ik babbel
nogal graag met mensen (lacht). Maar toen hoefde ik ook geen resultaat te hebben. Nu dus wel. Wanneer ik werk zit ik altijd alleen in mijn atelier. Dus het wordt een bijzondere ervaring om te werken met mensen om me heen. Ik hoop dat er een interactie duidelijk wordt in het uiteindelijke resultaat. Aangezien mijn schildertechniek heel erg tijdrovend is, kan ik die niet gebruiken op locatie zoals ik die in mijn atelier zou gebruiken. Ik zal mezelf moeten dwingen om op een andere manier te werken. Ik ben ook super gefocust als ik thuis werk. In publiek werken zal natuurlijk wel wat afleiding met zich meebrengen. Ik ben zelf ook benieuwd wat voor impact dit zal hebben op het resultaat.

Wat is de meerwaarde voor een illustrator om op pad te gaan?
Het is sowieso altijd fijn om publiek te ontmoeten. Dat kan ook heel inspirerend werken.

Wat deed Bruegel met jou en wat hoop jij met Bruegel te doen?
Bruegel was altijd belangrijk binnen mijn werk. Ik maakte ooit zelfs een boek, samen met auteur Geert de Kockere over Bruegels 'Dulle griet', waarbij de grote moeilijkheid was een soort balans te vinden tussen eerbetoon en nabootsten van Bruegel. Ik denk dat ik toen een mooi evenwicht vond tussen eren en laten inspireren. En dat hoop ik nu ook te doen.