James Ensor, Skelet arresteert maskers (1891), (c)Antwerpen, The Phoebus Foundation
Constant Permeke, Kermis, 1921, KMSKA, (c) www.lukasweb.be, Art in Flanders vzw, foto Hugo Maertens
Valerius-De-Saedeleer,-Sneeuw-in-Vlaanderen-bew.jpg
Krijttekening van Bart Lodewijks
Gustave Van de Woestyne, De Papeter, 1911, Sint-Martens-Latem, Gemeentelijk Museum Gevaert-Minne, (c) Erwin De Keyzer
Walter-Vaes,-De-misantroop-(1903).jpg
Anto Carte, L'Homme à la fourche (1924), Collection de la Province de Hainaut - Dépôt au BPS22, Charleroi (B)
George Grosz, Blinder Krüppel (1923), Galerie Ronny van de Velde, Antwerpen/Knokke, fotograaf AD/ART Guy Braeckman
Hubert Malfait, Jager in de sneeuw (1962)

Feast of Fools. Bruegel herontdekt

7.04 - 28.07.2019
 

Bruegel, inspirator

Pieter Bruegel wordt vaak beschouwd als dé belichaming van de Vlaamse identiteit. Waarom is dat zo, sinds de revival van zijn werk rond 1900? Hoe komt het dat hij uitgroeide tot een icoon, een onuitputtelijke bron van inspiratie én een huizenhoog cliché? In de expo ‘Feast of Fools. Bruegel herontdekt’ maakt de bezoeker kennis met een reeks sleutelwerken van Vlaamse en internationale kunstenaars die ‘iets met Bruegel hebben’. Ze knopen aan bij zijn thema’s, herinterpreteren die, citeren hem, … en tonen zo aan dat zijn werk tot op vandaag niets aan relevantie heeft ingeboet.

Bruegel, het grote misverstand

De tentoonstelling vertrekt vanuit ‘het grote misverstand’, toen Bruegel in de nadagen van de romantiek geproclameerd werd tot een diep in de Vlaamse klei gewortelde schilder van boerenkermissen, krakende sneeuwlandschappen en eeuwig ruisende korenvelden. De expo peilt naar de manier waarop Vlaamse en bij uitbreiding Belgische en internationale kunstenaars tijdens het interbellum en ook nadien omgingen met zijn artistiek legaat. Wij focussen daarbij op James Ensor, Valerius De Saedeleer, Jules De Bruycker, Gustave Van de Woestyne, Jean Brusselmans, Constant Permeke, Anto Carte, Otto Dix, en George Grosz.

Bruegel, vandaag

Hierbij aansluitend trekt de tentoonstelling verschillende hedendaagse registers open. In samenwerking met curatoren Luk Lambrecht en Lieze Eeneman werd aan een reeks kunstenaars gevraagd om in te spelen op thema’s uit Bruegels oeuvre of op de interpretatie daarvan door de generatie van de herontdekkers. Deelnemende kunstenaars zijn Pascale Marthine Tayou, Honoré d’O, Emmanuelle Quertain, Jan Van Imschoot & Sam Samiee, Dirk Braeckman, Kasper Bosmans, Gilberto Zorio, Grazia Toderi, Anetta Mona Chişa & Lucia Tkáčová, Christoph Fink, Daniel Buren, Jimmie Durham, Ricardo Brey, Bart Lodewijks, Kurt Ryslavy, Peter Verhelst & Anneleen Boehme, Hana Miletić, Yola Minatchy, Lázara Rosell Albear, Carlos Caballero, Elisabeth Ida Mulyani, Yurie Umamoto, Birde Vanheerswynghels, Gosie Vervloessem, Jonathan Paepens en Ornaghi & Prestinari. Deze creaties worden gekoppeld aan binnen de context relevant bestaand werk van Marcel Broodthaers, Franz West, Mario Merz en Panamerenko. 
Ook Studio Job creëert voor deze expo een nieuwe sculptuur die refereert aan de papkom die te zien is op verschillende van Bruegels taferelen.

Bruegel, wereldwijd

De expo pakt verder uit met een creatie van Rimini Protokoll, een van Berlijns meeste creatieve theatergezelschappen. Zij ontwikkelen een video-installatie met Virtual Reality-brillen, die een interactief en immersief contrapunt vormt bij het tentoonstellingstraject. Rimini Protokoll focust op ‘Feast of Food’. In Bruegels tijd werd voedsel dicht bij de consument geproduceerd, slechts geleidelijk aan verschenen uitheemse producten op de tafels. In de 21ste eeuw is dit radicaal veranderd: Bruegels boerenfamilies zijn high-tech agro-industrieën geworden, de keuze in supermarkten is eindeloos, we kennen zelfs meestal de herkomst van wat we eten of drinken niet meer. Bovendien is de wereldbevolking in de laatste 50 jaar verdubbeld. Rimini Protokoll onderzoekt hoe onze voedselproductie veranderde doorheen de tijd. De bezoeker wordt ondergedompeld in een wereld waarin mensen voor ons werken, ver weg van onze keukens: van Rungis, vlakbij Parijs – de grootste voedselmarkt ter wereld – tot een reusachtig slachthuis in Beieren of plantages in Almeria.

Met de steun vanlogo_vm_bruegel_nl

De tentoonstelling ‘Feast of Fools. Bruegel herontdekt’ kadert binnen het project ‘Vlaamse Meesters’ van Toerisme Vlaanderen, dat ‘Feast of Fools. Bruegel herontdekt’ steunt.

 

Copyright foto's:

James Ensor, Skelet arresteert maskers (1891), © Antwerpen,  The Phoebus Foundation
Constant Permeke, Kermis, 1921, Koninklijk Museum voor Schone Kunsten Antwerpen, © www.lukasweb.be, Art in Flanders vzw, foto Hugo Maertens
Valerius De Saedeleer, Sneeuw in Vlaanderen (1928), Koninklijk Museum voor Schone Kunsten Antwerpen © www.lukasweb.be - Art in Flanders vzw, foto Hugo Maertens
Bart Lodewijks, Krijttekening, 2018
Gustave Van de Woestyne, De papeter (1911), Sint-Martens-Latem, Gemeentelijk Museum Gevaert-Minne; © Erwin De Keyzer
Walter Vaes, De misantroop (1903), Verzameling Ronny en Jessy Van de Velde, Antwerpen, foto Luc De Corte (Steurs)
Anto Carte, L'Homme à la fourche (1924), Collection de la Province de Hainaut - Dépôt au BPS22, Charleroi (B)
George Grosz, Blinder Krüppel (1923), Galerie Ronny van de Velde, Antwerpen/Knokke, fotograaf AD/ART Guy Braeckman
Hubert Malfait, Jager in de sneeuw (1962), courtesy Galerie Oscar De Vos, foto Guy Braekman

Praktisch

Openingsuren

Van 7 april - 28 juli 2019

Dagelijks van 10 tot 18 u.
(laatste bezoek om 17 u.)

Maandag gesloten

Open op feestdagen


Adres

Kasteel van Gaasbeek
Kasteelstraat 40
1750 Gaasbeek (Lennik)
België

T. +32 (0)2 531 01 30

kasteelvangaasbeek@vlaanderen.be


Prijzen

  • Standaardtarief: €15
  • Reductietarief en groepen: €14 p.p.
  • - 18 jaar: €2
  • Gratis: -7 jaar

Het toegangsticket voor Feast of Fools. Bruegel herontdekt geeft je toegang tot het kasteel, de expo, de binnentuin en de museumtuin. 


Reservaties

Online tickets hier beschikbaar. 

Bezoek met gids reserveren kan door min. 2 weken vooraf een e-mail te sturen naar bezoek.gaasbeek@vlaanderen.be

Trade contact: Nancy Verhulst,
bezoek.gaasbeek@vlaanderen.be,
T +32 (0)2 531 01 44